Kunst i Skjød

Kunsten ud i landsbyerne
Af Peter Winding

Peter_VindingAllerførst vil jeg gerne ønske Skjød tillykke med, at I har ’vundet’ muligheden for at deltage i Kunsten ud i landsbyerne.

Det er dig, der kan være med til at præge kunsten i Skjød
En kunstner og en landsby skal gennem dialog og samarbejde formulere en arbejdsskitse til et kunstværk. Værket skal efterfølgende skabes til landsbyens offentlige rum. Alt for mange kunstværker er for svært tilgængelige for de borgere, der bor i de ca. 40 landsbyer, som Favrskov kommune også består af. Derfor ønsker vi at flytte fokus med dette projekt, så kunsten kommer ud til landsbyboerne.
Sådan starter projektbeskrivelsen om Kunsten ud i landsbyerne. Det helt centrale i kunstprojektet er, at det er dig som borger i landsbyen, der er med til at præge det kunstværk, vi sammen kommer til at skabe til Skjød.
’Kunsten ud i landsbyerne’ er et bredt kunst- og kulturprojekt i to landsbyer i Favrskov kommune, nemlig Skjød og Laurbjerg. Kommunens Kunstudvalg er initiativtager, og sammen med Landsbyrådet og LAG Favrskov står de bag projektet. I 2009 fik vi de første erfaringer i Skjoldelev og Lyngå, og det er vores håb, at vi denne gang vil få nogle lige så spændende diskussioner, reaktioner og kunstværker ud af vores anstrengelser.
Jeg må hellere præsentere mig selv. Mit navn er Peter Winding, og jeg bor i Hadsten med min familie. Jeg arbejder på Expedit i Hadsten. Min rolle er at være projektets koordinator. Det er min opgave at finde en flok kunstnere, som vi kan vælge imellem, mødes med den gruppe, der skal arbejde sammen med kunstneren, formidle projektet i lokalaviserne, lave en hjemmeside osv.

Forløbet i projektet
Vi er faktisk allerede lidt i gang med projektet. Vi har således allerede samlet en hel del af de penge sammen, som vi har brug for. Vi har udvalgt to landsbyer, og nu er det tid til, at I skal på banen. Forleden var jeg på besøg i jeres flotte nye forsamlingshus, hvor jeg fortalte formændene for foreningerne lidt om, hvad I kan forvente jer i det kommende år.

Kunstgruppen
I løbet af februar måned skulle vi gerne have samlet en kunstgruppe på 5 personer, der sammen med mig skal styre processen. Vi kommer til at mødes nogle gange gennem forløbet, og imellem møderne vil vi kommunikere på fx e-mail. I perioder, hvor der er meget at beslutte, mødes vi måske en gang, måske to gange om måneden, andre gange er det mere sjældent. Det ville være lyv at sige, at vi ikke kommer til at lave noget, men omvendt er det heller ikke en meget tidskrævende opgave.

Udvælgelse af en kunstner
En af de allervigtigste opgaver for kunstgruppen bliver naturligvis at finde den helt rigtige kunstner til Skjød. Det er ikke helt uvæsentligt, om vi ønsker en billedhugger, en provokunstner eller en maler, vel?
VI annoncerer i de professionelle billedkunstneres fagblad, for det har vi gode erfaringer med. Og forhåbentlig får vi en stor stak ansøgninger, som vi kan vælge imellem.

Samarbejdet med kunstneren
Senere på foråret skal vi mødes med kunstneren og klæde ham eller hende på med historier og anden input fra Skjød. Her kan det sagtens være alle interesserede, der er med. Vi kunne fx gå en tur i og omkring landsbyen, så kunstneren kan få sig en på opleveren og rigtig indsnuse atmosfæren i Skjød.
Derefter skal kunstneren hjem og lave en skitse over det kunstværk, som han eller hun ønsker at realisere. Og i efteråret vil vi alle kunne følge det konkrete arbejde med kunstværket. Og det bliver ikke kedeligt, kan jeg godt love dig!

Jeg glæder mig rigtig meget til at samarbejde med nogen af jer i det næste års tid, og jeg er sikker på, at dette kunstprojekt kan skubbe lidt til os alle sammen.
På hjemmesiden www.kunstenudilandsbyerne.dk kan du læse lidt om de to foregående projekter. Siden vil blive lavet om, når vi rigtig kommer i gang.