På vandretur i Skjøds omegn

JensenOrla-01

En lille skare af friske Skjødser valgte at følge med Poul Nørgaard og Søren Westermann på en vandretur i Skjøds omegn. Efter besøget i kirketårnet gik vi til Nordly, hvor Poul Erik Hansen havde givet os tilladelse til at gå ind på hans ejendom.

På vej op i bøgeskoven kunne man i det fjerne høre en harmonika spille ”I skovens dybe stille ro”. Det var Orla Jensen, som tog imod os på den gamle danseplads midt på bakkeknolden. Ingen har rigtigt kunne fortælle, hvad der skete dengang, men vi, der var med på turen, snakkede om, at det var en tradition, som kendes mange steder. Måske opstod det spontant og sikkert før forsamlingshusets tid – måske var det datidens folk, der var på valsen, som valgte at mødes, spille og feste langt fra landsbyen. Vi kunne forestille os, at det sikkert havde været muntert og at mange kærestefolk havde fået en svingom under bøgetræerne. Ja, vi fik da også en lille polka og en smagsprøve på, hvordan det kunne have været med en svingom på dansepladsen.

Herefter gik vi ned i engen, hvor Poul og Søren fortalte om spaltedalens dannelse, et helt specielt fænomen for vores område. Vi hørte om ugler, den røde glente og der blev fortalt om, hvordan man engang havde kunnet stå på skøjter ned gennem dalen på en å, som i dag er fragmenteret til flere små vandhuller. Vi fik noget at vide om den natur, vi kunne se, lidt om floraen og at mange planter kan bruges bl.a. som snapseurter. Senere kom vi op over et lille overdrev og kunne se ud over området, hvor der tidligere havde været grusgrav og losseplads. Vi fik historien om københavnerens sommerhus, ja der kom mange spændende informationer.

Det fantastiske var, at vi gik langs Kirkeskovvej og ikke fornemmede beboelse og vej. Det var først, da vi kom op, at man blev overrasket og kunne se, hvor tæt på Skjød denne lille ukendte naturperle er.

Jeg vil gerne sige tak til Poul Erik Hansen, Henrik Nygaard og Niels Hellemann for at vi måtte gå ind over jeres ejendom. Det var en fin oplevelse.

Hanne Wind-Larsen

Der er lukket for kommentarer.